BM0136_Goddess-8472
Din kraftfulde menstruation.
17. marts 2016
Vis alle

Sommersolhverv – en fortidig Solfest.

Sommersolhverv til fb

SOMMERSOLHVERV

Snart nærmer vi os Sommersolhverv – årets længste dag, og jeg har noget på hjerte.

Mens de fleste af os i dag synes, det er hyggeligt at samles omkring bålet på denne dejlige, danske sommeraften med venner og familie, har de fleste af os glemt (læs: aldrig lært om) denne aftens oprindelige og meget vigtige betydning.

Sommersolhverv var tilbage i tiden en dualistisk fejring af Solen og væksten og af mørkets returnering. For i dét øjeblik, Solen er stærkest og på sit aller højeste, begynder den atter at trække sig tilbage fra Jorden, hvorefter dagenes længde forkortes igen.

Selv i midten af sommeren, hvor naturen er lysvågen, og de varmeste dage stadig venter os forude, ved vi, at vinteren følger. Dette er det aktive princips magiske transformation.

Midsommernattens energier blev opfattet som særligt stærke, og vores forfædre indsamlede massevis af urter denne aften, fordi de var ladet med en helt speciel kraft. Vandet betragtedes ligeså som værende ekstra potent og helbredende.

Fejringen af midsommeren var en glædesfyldt højtid forbundet med bl.a. healing, fertilitet, kærlighed og håndfæstninger, og vore forfædre/formødre markerede den med fest og livsbekræftende ceremonier.

Fakler, som blev tændt med ild fra bålene, symboliserede Solen, og brændende hjul (symboliserende Årets Hjul) blev trillet ned over bakkeskråningerne mod åer og vandløb.

IMG_3200

Båltændingen holdes stadig i hævd den dag i dag ved vores Skt. Hans-aften, som fejres d. 23. juni – selvom Sommersolhverv ikke falder på denne dato. Skt. Hans er nemlig det fordanskede helgennavn for Johannes Døberen, der ifølge kirken blev født d. 24. juni.

Som et resultat af kristendommens møde med solreligionen i omkring 200-tallet er vores midsommerfest i dag en blanding af fortidens naturorienterede livssyn og nutidige kristne traditioner og ritualer. “Sol-bålene“ tændes fortsat, mens afbrændingen af heksefiguren på vores Skt. Hans-bål henviser til kirkens forhenværende, officielle hekseafbrændinger.

Selvom de fleste i dag tager stor afstand fra kirkens tortur og såkaldte “heksedrab” (mord!), brænder vi utroligt nok stadig “heksen” af hver eneste sommer, mens vi muntert synger med på ordene i Holger Drachmanns midsommervise: „hver by har sin heks og hvert sogn sine trolde, dem vil vi fra livet med glædesblus holde“.

Som i søvne følger vi blot “traditionernes gang” og gør “som alle andre” uden at tænke over, hvad vores handlinger egentlig symboliserer.

Hvornår begynder vi at vågne op?

Hvornår ændrer vi denne uhyre bizarre og grusomme tradition?

Kvinder og Modergudinden var højt æret stort set alle vegne helt frem til år 3.000 f.v.t. Kvinderne betragtedes som livets skabere og sås i rollerne som præstinder, mystikere, healere, jordemødre, `seere´ og shamanistiske, spirituelle ledere. Præstinderne underviste bl.a. gennem astro-teologien i planeternes indflydelse og de forskellige årstiders betydning, hvor igennem de kunne forudse, hvornår forskellige begivenheder ville finde sted.

Kvinden var søster og datter af det guddommelige, og hun repræsenterede den feminine manifestation af Treenigheden – Ungpigen, Moderen og Den Vise Kvinde (liv, død og genfødsel).

Kvindens seksualitet, hendes mystiske, ikke-dødelige blod og hendes evne til at velsigne klanen med nyt liv fra sin egen krop blev betragtet som magisk og hellig, og ydmyg ærbødighed overfor kvindens naturlige, kraftfulde rytmer var selve grundstenen i de gamle moderkulturer.

Da kristen-dommen kom ind i billedet, ændrede tingene sig dog markant. De religiøse ledere foragtede kvinderne for deres høje status, for lederne mente, at den ære og respekt, som folkene udviste overfor Det Feminine, kun tilhørte “guds hus” og præsterne selv.

Det kristne hierarki. der anså den naturorienterede, spirituelle livsanskuelse som værende en trussel og i direkte opposition mod deres autoritet, sørgede for at destruere alle gamle skrifter og viden, som indeholdt nøglen til vi menneskers egen guddommelige matrix. Yderst vigtig information om vores ophav og eksistens forsvandt, og vi er siden blevet misledt os til at tro, at vi er passive observatører i stedet for kraftfulde medskabere.

Det var en frygtindgydende tid for alle og ikke mindst for kvinderne, der blev stemplet som „heksedoktorer“. Deres status, visdom, indsigter, ceremonier og helbredende evner blev nu anset som „trolddom“ og sort magi og associeret med mørke, ondskab og frygt, og de beskyldtes for at “stå i ledtog med djævlen”.

500 års udryddelsesvanvid begyndte.

Den massive hekseforfølgelse, som fulgte med inkvisitionen, var baseret på kirkens `Malleus Maleficarum´ også kaldet „Heksehammeren“. Den var en latinsk heksejagt-manual, og den beskrev bl.a., hvordan man kunne identificere, forfølge, torturere og aflive ”hekse”.

Bødlerne rev tøjet af kvinderne for at finde beviser for, at de var ondsindede ”troldkvinder” eller ”hekse”, og bevismaterialet kunne være noget så uskyldigt som et modermærke, en afvigelse i hudfarven eller et ar. Kvinder, der stadig levede i henhold til den gamle tro, eller som boede alene, dyrkede medicinske urter, var excentriske, deforme, gamle, senile eller bare anderledes, blev ligeledes erklæret for ”hekse”.

Piger og kvinder fik revet hud og bryster af og gennemboret deres kønsorganer med torturredskaber som knibetænger, glødende pyramidestole og skoldhede strygejern med pigge. Voldtægt og andre seksuelle forbrydelser fandt ligeledes sted overalt. De få, som mirakuløst kom ud af torturkamrene i live, blev alligevel brændt i ovne eller på de offentlige bål omringet af folkemasserne, der blev tvunget til at overvære de frygtelige henrettelser.

Det menes, at helt op mod ni millioner kvinder blev slået ihjel under inkvisitionen, og en stor del af de “hekse“, der døde i det kristne Europa, kom fra Skandinavien.

—————————————————–—————-

SPØRG NU DIG SELV….

Om du med denne viden kan sætte dig foran et hekse-afbrændings-bål om få dage – med fred i hjertet? Vil du kunne stå inde for det, du der er en del af?

Eller vælger du bevidst at træde ud af den slumrende søvngænger “vi-gør-som-vi-plejer-attitude” og slutte dig til den hurtigt-voksende skare af mennesker, som i denne tid arbejder med at genfinde de gamle, meningsfyldte og naturorienterede traditioner?

Tør du handle ud fra det, du inderst inde mærker er rigtigt i dit hjerte?

Tør du stå ved din autencitet?

Tør du skille dig en smule ud velvidende, at du derved statuerer et vigtigt eksempel for dine medmennesker og de kommende generationer?

IMG_3201

 

GODE RÅD OG IDÉER TIL DIN SOMMERSOLHVERVS-FEJRING

 • Lav dit eget midsommerbål – uden heks! – og inviter familie og venner til bålfest.
 • Kast aromatiske urter som lavendel, rosmarin og geranium ind i bålet. Lad bålet oplyse både dit indre og dit ydre.
 • Pynt dit hår med skønne, vilde blomster.
 • Bind blomsterkranse til dig selv og dine gæster af f.eks. morgenfrue, lavendel, mælkebøtte og solsikke.
 • Læg kransene ud i en å eller sø, når aftenen er omme. Bind evt. små stykker papir med kærlighedserklæringer, bønner eller velsignelser på til Moder Jord eller den heldige, som måske finder kransen(e).

IMG_3203IMG_3205

 • Pynt med objekter (som du finder indendørs eller udendørs), der repræsenterer de frø, du har manifesteret og givet liv til dette år samt alt, hvad du har brug for at heale, transformere og gro.
 • Sæt dig sammen med dine veninder og tal om, hvad der har været/er med til at modne jer på jeres vej samt, hvad der bærer frugt i jeres liv. Hvad vokser? Hvad blomstrer? Er der noget, som I mangler at fuldføre, inden årstiden atter skifter?
 • Midsommeren er et godt tidspunkt for dig til at tage bestik af dit liv. Stemmer dine handlinger stadig overens med de mål, du oprindeligt satte dig i det foregående vintermørke? Eller er du kommet på afveje? Er dine visioner stadig de samme, eller har de ændret sig uden, du egentlig har været opmærksom på det? Vær ærlig overfor dig selv og din omverden og tøv ikke med at slippe de mål, som ikke tager dig i den retning, du ønsker at gå nu.
 • Lav en sol-mandala på jorden af solgule blomster, som du lægger i et cirkulært mønster.
 • Sæt dig ude i Solen og mærk alt det lys, som skinner i dit liv, og al den gode energi, der omgiver dig.
 • Vask alle dine krystaller og læg dem ud i Solen, hvor de genoplades med Solens kraftfulde energi.
 • Stil en glaskande med vand udenfor i Solen i nogle timer og drik så den vitaliserende og solopladede eliksir, som kraftfuldt symboliserer den højenergetiske sommer samt den kommende genopladende og regenererende vinter.
 • Lav yogaøvelsen “solhilsnen”, som har rigtig god indvirkning på alle din krops indre organer og funktioner – herunder også dit hormonsystem. Begynd din daglige rutine nu ved Sommersolhverv og fortsæt fremover.
 • Kast dig ud i en vild vandkamp i haven med dine unger – ja eller med dine venner! Hvorfor ikke? Vi behøver ikke vores børn som undskyldning for at more os og slippe hæmningerne. Mærk græsset under dine fødder og Solen skinne på din krop. Bliv ét med elementerne, og giv dig selv lov til at nyde sommeren og livet til fulde!
 • Gå ud i naturen og fyld din kurv med friske urter og andet grønt (på steder langt væk fra forurening). Glem ikke at spørge om lov, inden du plukker, og at takke planterne for deres gavmildhed.
 • I følge en gammel midsommerskik vil dine gode drømme blive til virkelighed, hvis du på midsommernatten lægger ni forskellige blomster under hovedpuden, mens du sover.

IMG_3212

 

KØB BOGEN ”JORDENS KVINDER”.

jordenskvinder_stak_091115   jordenskvinder_opslag_091115

Hvis du har lyst til at få mere viden om Den Feminine Kraft og Visdom (her iblandt også Sommersolhverv), kan jeg anbefale dig at læse min bog ”Jordens Kvinder”.

Klik HER for at bestille bogen.

 

FÅ FØRSTE KAPITEL AF MIN BOG ”JORDENS KVINDER” – GRATIS!

Ved at tilmelde dig mit nyhedsbrev får du – helt gratis – første kapitel: ”Kvindens Cyklus” fra min bog ”Jordens Kvinder”. Snup kapitlet lige HER.

Vibeke Amdisen
Vibeke Amdisen
Kvindevejleder, naturmediciner & forfatter.

2 Comments

 1. Mette Marie Viscor siger:

  Årh så STÆRK læsning. TAK! Tårerne har trillet ned af mine kinder over hvordan vi kvinder blev tvunget til at fralægge os vores visdom og harmoni med naturen. Tak for dig, bestiller din bog nu, kan mærke den er så vigtig og i tråd med den kalden jeg oplever nu.
  Kærlige tanker til dig smukke Vibeke fra Mette Marie

  • Vibeke Amdisen siger:

   Hvor er det dejligt at høre, kære Mette Marie. Rigtig god fornøjelse med bogen og din rejse ind i den feminine kraft.
   Kærligst fra Vibeke

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *